Јапонските предрасуди за Европа

Ник Капур, професор  за јапонска и источно азијска историја на универзитетот Рутгерт направил интересна мапа на Европа која  прикажува  како просечните жители на  Јапонија гледаат на европските нации.

Професорот направил мапа користејќи ги податоците кој ги добил со Гугл опцијата за автоматско довршување на предлогот. Така дошол до податоци  за што луѓето во Јапонија најмногу пребаруваат на Гугл кога ќе се напише името на некоја европска земја.

Модерните филмови, поп културата и странските медиуми сигурно допринеле за таквото стереотипно гледање на Европа, па така на јапонците прва асоцијација за Италија им е мафија, за Украина преубави жени, за Австрија класична музика,  за Полска глупави луѓе,  а за Англија лоша храна. Овие резултати можеби не се изнадувачки, но тоа што е и за самиот професор Капур, секако се резултатите за Источна Европа.

Регионот во кој ние живееме (Македонија не е вклучена на мапата) Јапонците го врзуваат за мед (Романија), тенис (Србија), јогурт (Бугарија), финансиски колапс (Грција).

Како изгледа комплетно Европа во нивните очи погледнете на сликата: