Стара Коледарска песна

Вечниот Бог слезе и во Дева се всели Свет,

Свет, Свет си и Пресвет Господи;

Царот на сите и Господ, дојде Адам да го преобрази

Свет, Свет, Свет си и Пресвет Господи;

Луѓе радувајте се, играјте, ангели веселете се;

Свет, Свет, Свет си и Пресвет Господи;

Прими Го Витлееме Господ твој  Царот на сите и Владика

Свет, Свет, Свет си и Пресвет Господи;

Мудреци од Исток доаѓаат, дарови да принесат достојни;

Свет, Свет, Свет си и Пресвет Господи;

Да се поклонат на Господа, во пештера родениот;

Свет, Свет, Свет си и Пресвет Господи;

Кога слушна Ирод за настанот, целиот се потресе злобниот;

Свет, Свет, Свет си и Пресвет Господи;

Вака вели на свештениците, кои Му служат на Господа

Свет, Свет, Свет си и Пресвет Господи;

Кажете ми мудри учители, каде треба Он да се роди

Свет, Свет, Свет си и Пресвет Господи;

Обземен од бура на помисли, Јосиф намисли да Ја отпушти;

Свет, Свет, Свет си и Пресвет Господи;

Ноќта, пак, во сонот слушна глас, ангел Господов му проговори;

Свет, Свет, Свет си и Пресвет Господи;

Денес сета твар да се радува, нек торжествува и се весели;

Свет, Свет, Свет си и Пресвет Господи;

Светлина на светот му засветли и тие во мракот ги осветли;

Свет, Свет, Свет си и Пресвет Господи;

Сите на Христа да Му  пееме, Он заради нас се воплоти;

Свет, Свет, Свет си и Пресвет Господи;

О, Дево, Мајко, Владичице, спаси ги христијаните

Свет, Свет, Свет си и Пресвет Господи;

 

Comments & Your reaction to the content

Come and join to kolevi.mk!!!

Comments

No comments yet