Зелка за подобрување на имунолошкиот систем и мазна кожа

Во македонската традиционална кујна најомилена од зимницата е секако киселата зелка. Не само што е вкусна и од неа се подготвуваат убави јадења, како што е традиционалната сарма, туку киселата зелка е и многу корисна за нашето здравје. Зошто?

Киселата зелка изобилува со калиум, железо, магнезиум, „Ц„ витамин и други корисни елементи за организмот. Крие богатство од пиридоксин (витамин Б6), без кој протеините воопшто не би биле искористени. Исто така, е богат извор на нијацин (витамин Б3), кој е потребен за метаболизмот, енергијата и работата на мозокот.

Го ослободува организмот од стрес, помага за зајакнување на коските, го регулира холестеролот во крвта и има улога за обнова на сврзното ткиво. Високата содржина на растителни влакна значи дека киселата зелка е многу добра за правилното варење на храната.

Во периодот на настинки и вируси, неопходно е да го подигнете имунитетот, а тоа може да го сторите со вметнување на киселата зелка на вашето секојдневно мени.

Comments & Your reaction to the content

Come and join to kolevi.mk!!!

Comments

No comments yet