За полуинтелектуалците од високата средна класа

Овие полуинтелектуалци од високата средна класа се самоперципираат како културна елита, па снобовски меѓусебно се дружат, меѓусебно се самофалат, меѓусебно малограѓански се глодаат и оговараат и меѓусебно се лажат и крадат

Ништо не е победно и повеќе вредно за презир … Продолжи понатаму...

Омразата, а не говорот на омраза е проблем, опинци покондурени!

Има ли во насловов говор на омраза? Или само говор на презир? Да видиме: „покондурен опинок“ стои во Речникот на Блаже Конески како легален и нецензуриран израз, без ознаката vulg. (вулгаризам). Синоним за српското „покондирена тиква“. Јован Стерија Поповиќ напиша … Продолжи понатаму...

За македонскиот молк, дваесет години подоцна

„Борбата на човекот против власта е борба на сеќавањето против заборавот“.
„Книга за смеата и заборавот”, Милан Кундера

Овој исказ подолу е напишан, за тие што паметат подобро, некаде на почетокот на септември 2004 и објавен тогаш, верувам во магазинот … Продолжи понатаму...

БОЈКОТИРАВ

Гордана Силјановска Давкова – Минатата година пишував за ЗВУКОТ НА ТИШИНАТА. Годинава го адаптирав текстот. Причина? ЕХОТО на БОЈКОТОТ.

Како пак да го слушам триесетсептемврискиот звук на тишината.Убав и моќен е како во песната на Сајмон и Гарфанкел. Ако тогаш, … Продолжи понатаму...

Чарли Чаплин, последната паричка и 8 Март

КОЛУМНА НА ДАРКО ЈАНЕВСКИ: Чарли Чаплин, последната паричка и 8 Март

Чарли Чаплин е бездомник. Случајно запознава убава, слепа девојка која заработува продавајќи цвеќиња на улица. Играта на судбината е таква што таа помислува дека тој е богаташ и се … Продолжи понатаму...