СТРАНЕЦ

КАКО ОТУЃЕН БРАН,
ЗАПЛЕТКАН НА БРЕГОТ НА СОНОТ
ВО НЕПРОБОЈНАТА МРЕЖА НА НОЌТА
ГО ФАЌАМ ВЕТЕРОТ ДА ГИ РАСПНЕ ЕДРАТА,
ДА МОЖАМ ДА ЗАМИНАМ.
ЧЕКАЈЌИ ЈА ЗОРАТА
КАРАВАНОТ НА МИНАТОТО,
ГИ НИЖЕ РАСЕАНИТЕ МИСЛИ
И СЛУШАЈЌИ ГО ВЕТРОТ НА ТАГАТА,… Продолжи понатаму...

КРУГ

Испишани страници пожолтени од стоење,
некогаш мирисаа со мирисот на среќа.

Ја затварам книгата на спомените,
правам промаја во сопствената душа.

Како да ги избришам трагите
во паметот втиснати?

Залудно
со солзи го измивам времето поминато.

Ќе ме разбуди утрото,… Продолжи понатаму...

SUMMER TIPS & TRICKS

1. Стануваш во 4 сабајле и зафаќаш 6 лежалки- 2 на сонце, 2 на сенка и 2 за секој случај. После се враќаш во кревет и спиеш до 12 на пладне.

2. На плажа ти требаат 8 квадрата: 5 за Продолжи понатаму...

ПРИКАЗНАТА ЗА СЛАДОЛЕДОТ

Приказната за сладоледот започнува во древна Кина, каде што на кралските дворови правеле мешавина од мраз и млеко и добивале благ десерт што се смета за претходник на денешниот сладолед. Уште 3.000 годинип.н.е. Кинезите знаеле рецепт што бил сличен на … Продолжи понатаму...

Морска вода

Морската вода ги содржи оние елементи кои се значајни за нашиот живот, како натриум, магнезиум, калциум, калиум, силициум, па дури и злато и сребро. Сите овие елементи навлегуваат во кожата додека се разладувате во водата. Покрај тоа, водата содржи и … Продолжи понатаму...