Очи

Нема секогаш солза да видиш, за да знаеш кое срце е тажно, оти може солзите да пресушиле, ако срцето долго тагувало. А ти ако си во тој миг, пред тие очи што за солза жедни [… продолжи …]

Ѕвезди на земјата

Понекогаш во ноќта ќе запливам легнат на детелина пресна, со цвет неоткинат покрај лице, а очите запловиле по небото, помеѓу ѕвездите распослани, како цветови од камилица на зелена ливада расфрлани. И сонувам буден, со очи [… продолжи …]

Да прелее

Натопи ја душата во прегратки и бакнежи, да омекне од крутоста секојдневна. Да омекне од штиракот секој ден што ја полева, направен од стравот од оние што со болки ја боцкаат, ја парчосуваат како ветерот [… продолжи …]

Ние Заедно

Ајде заедно да младееме како ноќ и млада месечина Ајде да сме едно до друго, јас ноќ, а ти млада месечина, покрај мене ти да светиш, а јас иако темен, покрај тебе светол и убав [… продолжи …]

Душопловец

Морепловец да сум и да запловам, ама не по море, а и душава брод да ми биде, а јас нејзин морнар смел. Низ неа да пловам, а таа мирна и чиста како детски сон, како [… продолжи …]

Совршено несовршени

Знаеме бајки да измислуваме и на лист хартија да ги запишуваме за на други да им ги читаме за пред нив да се пофалиме и да им е непријатно да направиме. Знаеме на други памет [… продолжи …]

Душа

Ќе ти рече некој душата да си ја отвориш, се да си кажеш па ќе ти олеснело. Душа не се отвара секому и секаде, оти тоа е како шише затворено потонато длабоко во морето. Внатре [… продолжи …]

1 2 3 5