Силјановска – Давкова: Република Македонија меѓу фиромизација, македониџизација и демакедонизација (2)

Силјановска – Давкова: Република Македонија меѓу фиромизација, македониџизација и демакедонизација (2) Денеска го објавуваме вториот дел од анализата на професорката по уставно право Гордана Силјановска – Давкова во врска со прашањето за името Првиот дел [… продолжи …]

Силјановска – Давкова: Република Македонија меѓу фиромизацијата, македониџизацијата и демакедонизацијата (1)

Силјановска – Давкова: Република Македонија меѓу фиромизацијата, македониџизацијата и демакедонизацијата (1) Во неколкуте, од Нимиц предложени сложени имиња, клучниот збор „Македонија“ за надворешна употреба, фигурира како „Makedoniјa” на светските и други јазици, значи, без превод. [… продолжи …]

ЧЕСТИТКИ ДО СОВРШЕНИТЕ

ЧЕСТИТКИ ДО СОВРШЕНИТЕ Се слагам со критичарите на „Писмото на интелектуалците“ дека нивното сочинение е тешка будалаштина. Мора да е глупо штом Трајаноски седнал да ги проверува фактите во него и точка по точка да [… продолжи …]

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ПОЛИТИЧКИТЕ ЛИДЕРИ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА:ШЧО НАПРАИФМЕ И ШЧО ТРЕБИТ ДА ПРАИМЕ ЗА ОДНАПРЕД?

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ПОЛИТИЧКИТЕ ЛИДЕРИ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА: ШЧО НАПРАИФМЕ И ШЧО ТРЕБИТ ДА ПРАИМЕ ЗА ОДНАПРЕД? Длабоко загрижени и вознемирени од начинот на кој Владата на Република Македонија го води процесот на разговори со [… продолжи …]

Цицерон: Непријател, предавник

Цицерон: Непријател, предавник ‘Една нација може да ги преживее своите будали па дури и оние премногу амбициозните, но не може да преживее предавство одвнатре. Непријател пред портите е помал предизвик,затоа што настапува отворено и го [… продолжи …]

Кога ќе те претепа сопствениот народ, не можеш да бидеш херој, може само да си предавник

Словенечки „Каварна Хајек“: Кога ќе те претепа сопствениот народ, не можеш да бидеш херој, може само да си предавник Денот на борбата против окупаторот, 27 април 2017 год., кој во Словенија ги разгорува духовите поради [… продолжи …]

1 2 3 4