Душопловец

Морепловец да сум
и да запловам,
ама не по море,
а и душава брод да ми биде,
а јас нејзин морнар смел.
Низ неа да пловам,
а таа мирна и чиста
како детски сон,
како мирно море,
како ведро небо,
како летна ноќ.
А јас среќен морнар
кој плови в’мирна шир
со брод лесен како пердув
спокоен и чист.
Не морепловец,
душопловец би се викал,
сам со себе би се борел
и за мирна совест
на Бога би се молел
пред да запловам во непознато,
како морепловец мирно море
што од Бога посакува,
кога од копно се одделува.

About the author: Kolevi. Mk Support
Секое семејство има своја приказна. Ова е нашата.

Comments & Your reaction to the content

Come and join to kolevi.mk!!!

Comments

No comments yet
Read more:
Чарли Чаплин, последната паричка и 8 Март

КОЛУМНА НА ДАРКО ЈАНЕВСКИ: Чарли Чаплин, последната паричка и 8 Март Чарли Чаплин е бездомник. Случајно запознава убава, слепа девојка...

Close