Легенда за Лагата и Вистината

Легендата вели дека еден ден Вистината и Лагата се сретнале на патот.

– Добар ден, рече Вистината.
– Убав ден, рече Лагата.

Вистината застана да види дали е точно, и било точно.

– Убав ден, одговори Вистината.
– Уште поубаво е езерото, рече Лагата.

Вистината повторно провери дали е точно и било точно.

Лагата дотрча до водата и рече: Водата е најубава. Ајде да пливаме.

Вистината ја допре водата со прстите и виде дека навистина е прекрасна и се сложи со Лагата.

Ја соблекле облеката и влегле во водата. После некое време, Лагата излезе од водата, го облече оделото на Вистината и отиде. Вистината никако не можела да го облече оделото на Лагата, па почнада оди гола, а сите се згрозувале кога ја гледале.

И од тогаш луѓето повеќе сакаат да видат Лага облечена во оделото на Вистината, отколку гола Лага.

About the author: Тони Колев Merit member
Секое семејство има своја приказна!

Comments & Your reaction to the content

Come and join to kolevi.mk!!!

Comments

No comments yet
Read more:
ЗВУКОТ НА ТИШИНАТА

ЗВУКОТ НА ТИШИНАТА Како пак да го слушам триесетсептемврискиот звук на тишината.Убав и моќен е како во песната на Сајмон...

Close