Прогласот на Мирка Велиновска

Макeдонци, На 30 септември, македонскиот народ во земјава и дијаспората преку БОЈКОТ го отфрли ултиматумот од Преспа, но и членството во НАТО, односно ЕУ. Здравиот разум на Македонците им кажа на следбениците на фашистичкиот комплот [… продолжи …]

Како „ЈА ЗАГРОЗИВМЕ“ националната гордост?

Падна тешко обинение за загроза на националната гордост. Се прашувам: дали ако барате за Република Македонија ист третман во ОН како и за другите држави; ако се повикувате на меѓународното право: Повелбата, Времената спогодба и [… продолжи …]

ЗАЕВ – ОСТВАРУВА!

ЗАЕВ – ОСТВАРУВА! Би сакал да ви одземам малку време, доколку се решите да го прочитате овој текст, и да потсетам на две свои тези што еве секојдневно се потврдуваат. Првата е дека ЗАЕВ СЕ‘ ШТО [… продолжи …]

РЕШАВАЊЕ НА ПРОБЛЕМОТ?

РЕШАВАЊЕ НА ПРОБЛЕМОТ? САМО НА СУД! Во меѓународното право, како впрочем и во европското и националното право, е утврдено дека сите спорови меѓу државите што произлегуваат од неисполнувањето на правните обврски на државите за меѓусебно [… продолжи …]

Силјановска – Давкова: Република Македонија меѓу фиромизација, македониџизација и демакедонизација (2)

Силјановска – Давкова: Република Македонија меѓу фиромизација, македониџизација и демакедонизација (2) Денеска го објавуваме вториот дел од анализата на професорката по уставно право Гордана Силјановска – Давкова во врска со прашањето за името Првиот дел [… продолжи …]

Силјановска – Давкова: Република Македонија меѓу фиромизацијата, македониџизацијата и демакедонизацијата (1)

Силјановска – Давкова: Република Македонија меѓу фиромизацијата, македониџизацијата и демакедонизацијата (1) Во неколкуте, од Нимиц предложени сложени имиња, клучниот збор „Македонија“ за надворешна употреба, фигурира како „Makedoniјa” на светските и други јазици, значи, без превод. [… продолжи …]

ЧЕСТИТКИ ДО СОВРШЕНИТЕ

ЧЕСТИТКИ ДО СОВРШЕНИТЕ Се слагам со критичарите на „Писмото на интелектуалците“ дека нивното сочинение е тешка будалаштина. Мора да е глупо штом Трајаноски седнал да ги проверува фактите во него и точка по точка да [… продолжи …]

1 2